Oto mój przepis na bardzo szybkie i proste pulpeciki obłożone cebulką i zawiniete w plastry boczku, następnie zapieczone w pysznej grillowej marynacie. Super nadają się jako danie główne lub przekąska a także jako dodatek do grilla. Są świetną odmianą od tradycyjnych mielonych:)
Składniki
600g mięsa mielonego 30g bułki tartej Sól pieprz 2 łyżeczki pikantnej musztardy 150 ml mleka 1 jajko 6 cebul 24 plastry boczku Do marynaty: 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki sosu Worcestershire lub sosu sojowego lub Magi 1 łyżka keczupu Sól
Wykonaie
Do bułki tartej dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
Do mleka dodaj jajko i wymieszaj, aby połączyć.
Do mielonego mięsa dodaj mleko i bułkę tartą. Dodaj musztardę. Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki i uzyskać gładką pastę.
Obierz cebulę i przekrój na pół. Usuń oba końce. Podziel na poszczególne warstwy.
Weź około 1 łyżki stołowej mięsa i ukształtuj w kulkę. Obłóż dwoma warstwami cebuli. Użyj dwóch plastrów boczku, aby to wszystko zawinąć. Gotową kulę umieść na blasze do pieczenia. Kontynuuj z pozostałym mięsem.
Rozgrzej piekarnik do 220oC.
Piecz pulpety przez 40 minut. Podczas pieczenia przygotuj marynatę.
Połącz wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Kiedy wyjmiesz pulpety z piekarnika, posmaruj je marynatą i piecz jeszcze raz przez kolejne 5 minut.
Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Smacznego!!
Commentaires